鈴木 卓弥TAKUYA SUZUKI

Last Updated :2024/04/03

所属・職名
大学院統合生命科学研究科 教授
ホームページ
メールアドレス
takuyahiroshima-u.ac.jp
その他連絡先
東広島市鏡山一丁目4番4号 A棟A808
TEL:082-424-7984 FAX:082-424-7916
自己紹介
腸管機能の破綻が様々な慢性疾患に関わることがわかってきており、疾病予防のターゲットとして注目されている。腸管機能を調節する食品成分とその作用機序を探索し、人の健康増進に寄与する研究を行っている。

基本情報

主な職歴

  • 1998年04月01日, 2000年12月03日, 明治乳業株式会社, 栄養科学研究所, 研究員
  • 2000年04月01日, 2002年03月31日, 明治乳業株式会社, 埼玉工場, 主任
  • 2005年04月01日, 2008年06月30日, 日本学術振興会, 特別研究員
  • 2008年07月01日, 2009年12月31日, 北海道大学, 大学院農学研究院, 博士研究員
  • 2010年01月01日, 2013年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 講師
  • 2013年04月01日, 2016年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 准教授
  • 2016年04月01日, 2019年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 教授
  • 2019年04月01日, 広島大学, 大学院統合生命科学研究科, 教授

学歴

  • 北海道大学, 大学院農学研究科, 応用生命科学専攻博士課程後期, 日本, 2002年04月, 2005年03月
  • 北海道大学, 大学院農学研究科, 農芸化学専攻博士課程前期, 日本, 1996年04月, 1998年03月
  • 北海道大学, 農学部, 生物機能化学科, 日本, 1992年04月, 1996年03月

学位

  • 博士(農学) (北海道大学)
  • 修士(農学) (北海道大学)

教育担当

  • 【学士課程】 生物生産学部 : 生物生産学科 : 食品科学プログラム
  • 【博士課程前期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム
  • 【博士課程後期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム

担当主専攻プログラム

  • 食品科学プログラム

研究分野

  • 農学 / 農芸化学 / 食品科学

研究キーワード

  • 機能性食品
  • 消化管
  • ポリフェノール
  • 食物繊維
  • 亜鉛
  • プロバイオティクス

所属学会

教育活動

授業担当

  1. 2024年, 教養教育, 1ターム, SDGsに向けた生物生産学入門
  2. 2024年, 教養教育, 3ターム, 食の安心・安全と健康科学
  3. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 集中, SDGsへの学問的アプローチB
  4. 2024年, 学部専門, 1ターム, 生物生産学入門
  5. 2024年, 学部専門, 集中, 基礎物理学実験
  6. 2024年, 学部専門, 1ターム, 生理学入門
  7. 2024年, 学部専門, 4ターム, 分子生化学入門
  8. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), 卒業論文I
  9. 2024年, 学部専門, セメスター(前期), 卒業論文II
  10. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), 卒業論文III
  11. 2024年, 学部専門, 4ターム, 食品生化学
  12. 2024年, 学部専門, 集中, 食品化学実験
  13. 2024年, 学部専門, 2ターム, 食品科学外書講読
  14. 2024年, 学部専門, 1ターム, 食品機能学
  15. 2024年, 学部専門, 集中, 畜産食品製造学実験実習
  16. 2024年, 学部専門, 集中, 海外生物生産学演習I
  17. 2024年, 学部専門, 集中, 海外生物生産学演習II
  18. 2024年, 学部専門, セメスター(前期), Graduate Thesis I
  19. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), Graduate Thesis II
  20. 2024年, 学部専門, セメスター(前期), Graduate Thesis III
  21. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), Graduate Thesis IV
  22. 2024年, 学部専門, 集中, (AIMS) Modern Food Science
  23. 2024年, 学部専門, 3ターム, Modern Food Science
  24. 2024年, 学部専門, 集中, 国際課題研究
  25. 2024年, 学部専門, 集中, International Applied Biological Sciences I
  26. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 食品生命科学特別演習A
  27. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 2ターム, 食品生命科学特別演習A
  28. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 3ターム, 食品生命科学特別演習B
  29. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 4ターム, 食品生命科学特別演習B
  30. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 年度, 食品生命科学特別研究
  31. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 食品栄養機能学Ⅰ

研究活動

学術論文(★は代表的な論文)

  1. Sophisticated expression responses of ZNT1 and MT in response to changes in the expression of ZIPs, SCIENTIFIC REPORTS, 12巻, 1号, 20220505
  2. Regulation of the intestinal barrier by nutrients: The role of tight junctions, ANIMAL SCIENCE JOURNAL, 91巻, 1号, 2020
  3. Brazilian propolis extract reduces intestinal barrier defects and inflammation in a colitic mouse model, NUTRITION RESEARCH, 69巻, pp. 30-41, 201909
  4. Supplemental feeding of phospholipid-enriched alkyl phospholipid from krill relieves spontaneous atopic dermatitis and strengthens skin intercellular lipid barriers in NC/Nga mice, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 83巻, 4号, pp. 717-727, 20190403
  5. Repeated exposure to water immersion stress reduces the Muc2 gene level in the rat colon via two distinct mechanisms, BRAIN BEHAVIOR AND IMMUNITY, 26巻, 7号, pp. 1061-1065, 2012
  6. Chicken Collagen Hydrolysate-derived Peptides Inhibit Tumor Necrosis Factor-alpha-induced Inflammatory Response in Endothelial Cells, FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 18巻, 5号, pp. 667-671, 2012
  7. Interleukin-6 (IL-6) Regulates Claudin-2 Expression and Tight Junction Permeability in Intestinal Epithelium, JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, 286巻, 36号, pp. 31263-31271, 20110909
  8. 5,7-Dimethoxyflavone enhances barrier function by increasing occludin and reducing claudin-2 in human intestinal Caco-2 cells, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 85巻, 202110
  9. Curcumin increases heat shock protein 70 expression via different signaling pathways in intestinal epithelial cells, ARCHIVES OF BIOCHEMISTRY AND BIOPHYSICS, 707巻, 20210815
  10. Propionate and Dietary Fermentable Fibers Upregulate Intestinal Heat Shock protein70 in Intestinal Caco-2 Cells and Mouse Colon, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 69巻, 30号, pp. 8460-8470, 20210804
  11. Fermented date residue extract mix containing gamma-aminobutyric acid augments the immune function of mouse splenocytes, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 85巻, 7号, pp. 1753-1758, 20210624
  12. Citrus limon Peel Powder Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in a Colitic Murine Experimental Model, FOODS, 10巻, 2号, 202102
  13. Fermentable fibers upregulate suppressor of cytokine signaling1 in the colon of mice and intestinal Caco-2 cells through butyrate production, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 84巻, 11号, pp. 2337-2346, 20201101
  14. Lactobacillus pentosus strain S-PT84 improves steatohepatitis by maintaining gut permeability, JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY, 247巻, 2号, pp. 169-181, 202011
  15. Development of a Multifunction Set Yogurt Using Rubus suavissimus S. Lee (Chinese Sweet Tea) Extract, FOODS, 9巻, 9号, 202009
  16. 腸管タイトジャンクションバリアの重要性と食品成分による制御, ミルクサイエンス, 69巻, 2号, pp. 101-102, 20200808
  17. 腸管タイトジャンクションバリアの重要性と食品成分による制御, ミルクサイエンス, 69巻, 2号, pp. 101-102, 20200808
  18. 乳酸菌Leuconostoc mesenteroides NTM048 株が産生する菌体外多糖は乾癬モデルマウスの症状を軽減する, ルミナコイド研究, 24巻, 1号, pp. 29-38, 2020
  19. 腸腎連関と食物繊維-腸管バリアの関わり-, ルミナコイド研究, 24巻, 1号, pp. 1-9, 2020
  20. The biological activity of fermented milk produced by Lactobacillus casei ATCC 393 during cold storage, INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL, 91巻, pp. 1-8, 201904
  21. Naringenin promotes recovery from colonic damage through suppression of epithelial tumor necrosis factor-alpha production and induction of M2-type macrophages in colitic mice, NUTRITION RESEARCH, 64巻, pp. 82-92, 201904
  22. Exopolysaccharides from Leuconostoc mesenteroides attenuate chronic kidney disease in mice by protecting the intestinal barrier, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 52巻, pp. 276-283, 201901
  23. Establishment of a method for determining the origin of glutamic acid in processed food based on carbon and nitrogen stable isotope ratios, HELIYON, 5巻, 1号, 201901
  24. Bioactive factors secreted by Bifidobacterium breve B-3 enhance barrier function in human intestinal Caco-2 cells, BENEFICIAL MICROBES, 10巻, 1号, pp. 89-100, 2019
  25. Analysis of hypoxia-associated dendritic cells in colitic mice and effects of probiotics on IL-10 production in inflammatory dendritic-cells under hypoxia, BENEFICIAL MICROBES, 10巻, 7号, pp. 801-810, 2019
  26. Resveratrol Ameliorates Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice and Intestinal Cells, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 48号, pp. 12666-12674, 20181205
  27. Resveratrol enhances intestinal barrier function by ameliorating barrier disruption in Caco-2 cell monolayers, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 51巻, pp. 39-46, 201812
  28. Citrus kawachiensis Peel Powder Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 42号, pp. 10991-10999, 20181024
  29. Distinguishing glutamic acid in foodstuffs and monosodium glutamate used as seasoning by stable carbon and nitrogen isotope ratios, HELIYON, 4巻, 9号, 201809
  30. Dietary Fermentable Fibers Attenuate Chronic Kidney Disease in Mice by Protecting the Intestinal Barrier, JOURNAL OF NUTRITION, 148巻, 4号, pp. 552-561, 201804
  31. Short-Chain Fatty Acids Suppress Inflammatory Reactions in Caco-2 Cells and Mouse Colons, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 1号, pp. 108-117, 20180110
  32. Supplemental psyllium fibre regulates the intestinal barrier and inflammation in normal and colitic mice, BRITISH JOURNAL OF NUTRITION, 118巻, 9号, pp. 661-672, 20171114
  33. Guar gum fiber increases suppressor of cytokine signaling-1 expression via toll-like receptor 2 and dectin-1 pathways, regulating inflammatory response in small intestinal epithelial cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 61巻, 10号, 201710
  34. 腸内細菌脂質代謝産物に見いだされた腸管バリア保護機能, 化学と生物, 55巻, 4号, pp. 278-284, 20170320
  35. Regulation of the intestinal tight junction by natural polyphenols: a mechanistic perspective., Crit Rev Food Sci Nutr, 2017
  36. Dietary psyllium fiber increases intestinal heat shock protein 25 expression in mice, NUTRITION RESEARCH, 39巻, pp. 25-33, 2017
  37. A novel whey tetrapeptide IPAV reduces interleukin-8 production induced by TNF-alpha in human intestinal Caco-2 cells, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 35巻, pp. 376-383, 2017
  38. Supplemental feeding of a gut microbial metabolite of linoleic acid, 10-hydroxy-cis-12-octadecenoic acid, alleviates spontaneous atopic dermatitis and modulates intestinal microbiota in NC/nga mice, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION, 68巻, 8号, pp. 941-951, 2017
  39. Regulation of the intestinal tight junction by natural polyphenols: A mechanistic perspective, CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION, 57巻, 18号, pp. 3830-3839, 2017
  40. ★, Cellular zinc is required for intestinal epithelial barrier maintenance via the regulation of claudin-3 and occludin expression., Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol., 311巻, 1号, pp. G105-G116, 20160701
  41. High-fat Diet-induced Intestinal Hyperpermeability is Associated with Increased Bile Acids in the Large Intestine of Mice, JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 81巻, 1号, pp. H216-H222, 2016
  42. ★, Dietary Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF NUTRITION, 146巻, 10号, pp. 1970-1979, 2016
  43. Supplemental epilactose prevents metabolic disorders through uncoupling protein-1 induction in the skeletal muscle of mice fed high-fat diets, BRITISH JOURNAL OF NUTRITION, 114巻, 11号, pp. 1774-1783, 20151214
  44. In vivo dose response and in vitro mechanistic analysis of enhanced immunoglobulin A production by Lactobacillus plantarum AYA., Biosci Microbiota Food Health, 34巻, 3号, pp. 53-58, 20150314
  45. A Gut Microbial Metabolite of Linoleic Acid, 10-Hydroxy-cis-12-octadecenoic Acid, Ameliorates Intestinal Epithelial Barrier Impairment Partially via GPR40-MEK-ERK Pathway, JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, 290巻, 5号, pp. 2902-2918, 20150130
  46. Modulatory activity of Lactobacillus rhamnosus OLL2838 in a mouse model of intestinal immunopathology, IMMUNOBIOLOGY, 220巻, 6号, pp. 701-710, 2015
  47. Fructooligosaccharide augments benefits of quercetin-3-O-beta-glucoside on insulin sensitivity and plasma total cholesterol with promotion of flavonoid absorption in sucrose-fed rats, EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION, 53巻, 2号, pp. 457-468, 2014
  48. Quercetin increases claudin-4 expression through multiple transcription factors in intestinal Caco-2 cells, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 10巻, pp. 112-116, 2014
  49. Bifidobacterium longum Alleviates Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis by Suppressing IL-17A Response: Involvement of Intestinal Epithelial Costimulatory Molecules, PLOS ONE, 8巻, 11号, 20131108
  50. Effects of a Chicken Collagen Hydrolysate on the Circulation System in Subjects with Mild Hypertension or High-Normal Blood Pressure, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 77巻, 4号, pp. 691-696, 2013
  51. Regulation of intestinal epithelial permeability by tight junctions, CELLULAR AND MOLECULAR LIFE SCIENCES, 70巻, 4号, pp. 631-659, 2013
  52. Comparative Analyses of Anti-hypertensive Effects of Commercial Collagen Peptides in Spontaneously Hypertensive Rats, JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI, 60巻, 3号, pp. 142-147, 2013
  53. Supplemental Naringenin Prevents Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF NUTRITION, 143巻, 6号, pp. 827-834, 2013
  54. Dietary polyphenols modulate intestinal barrier defects and inflammation in a murine model of colitis, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 5巻, 2号, pp. 949-955, 2013
  55. Naringenin enhances intestinal barrier function through the expression and cytoskeletal association of tight junction proteins in Caco-2 cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 57巻, 11号, pp. 2019-2028, 2013
  56. Hesperidin inhibits development of atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Nga mice by suppressing Th17 activity, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 5巻, 4号, pp. 1633-1641, 2013
  57. Regulation of intestinal barrier function by dietary polyphenols., Current Nutrition and Food Science, 9巻, pp. 85-92, 2013
  58. Differential Effects of Flavonoids on Barrier Integrity in Human Intestinal Caco-2 Cells, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 60巻, 18号, pp. 4628-4633, 20120509
  59. Effect of D-Alanine in Teichoic Acid from the Streptococcus thermophilus Cell Wall on the Barrier-Protection of Intestinal Epithelial Cells, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 76巻, 2号, pp. 283-288, 2012
  60. Suppression of Th17 response by Streptococcus thermophilus ST28 through induction of IFN-gamma, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR MEDICINE, 28巻, 5号, pp. 817-822, 2011
  61. Streptococcus thermophilus ST28 Ameliorates Colitis in Mice Partially by Suppression of Inflammatory Th17 Cells, JOURNAL OF BIOMEDICINE AND BIOTECHNOLOGY, 2011
  62. Kaempferol Enhances Intestinal Barrier Function through the Cytoskeletal Association and Expression of Tight Junction Proteins in Caco-2 Cells, JOURNAL OF NUTRITION, 141巻, 1号, pp. 87-94, 2011
  63. Role of flavonoids in intestinal tight junction regulation, JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY, 22巻, 5号, pp. 401-408, 2011
  64. 難消化性二糖エピラクトースによるカルシウム吸収・鉄吸収、骨形成、貧血の回復作用に関する研究 ―胃切除ラットにおけるフラクトオリゴ糖との比較検討―, Journal of Applied Glycoscience Supplement, 2011巻, 0号, pp. 74-74, 2011
  65. Ingestion of Epilactose, a Non-digestible Disaccharide, Improves Postgastrectomy Osteopenia and Anemia in Rats through the Promotion of Intestinal Calcium and Iron Absorption, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 58巻, 19号, pp. 10787-10792, 20101013
  66. Dietary fat and bile juice, but not obesity, are responsible for the increase in small intestinal permeability induced through the suppression of tight junction protein expression in LETO and OLETF rats, NUTRITION & METABOLISM, 7巻, 20100312
  67. Phytate hydrolysate induces circumferential F-actin ring formation at cell-cell contacts by a Rho-associated kinase-dependent mechanism in colorectal cancer HT-29 cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 54巻, 12号, pp. 1807-1818, 2010
  68. Effects of DFA IV in Rats : Calcium Absorption and Metabolism of DFA IV by Intestinal Microorganisms, Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 63巻, 4号, pp. 655-661, 19990423
  69. 3,5,7,3 ',4 '-Pentamethoxyflavone Enhances the Barrier Function through Transcriptional Regulation of the Tight Junction in Human Intestinal Caco-2 Cells, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 69巻, 35号, pp. 10174-10183, 20210908
  70. Hydrogen sulfide suppresses the proliferation of intestinal epithelial cells through cell cycle arrest, ARCHIVES OF BIOCHEMISTRY AND BIOPHYSICS, 712巻, 20211115
  71. Ammonia impairs tight junction barriers by inducing mitochondrial dysfunction in Caco-2 cells, FASEB JOURNAL, 35巻, 11号, 202111
  72. Supplemental Leuconostoc mesenteroides strain NTM048 attenuates imiquimod-induced psoriasis in mice, JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY, 131巻, 6号, pp. 3043-3055, 202112

著書等出版物

  1. 2021年, 食品免疫学事典, 事典・辞書, 共著, 978-4-254-43126-1
  2. 2019年05月15日, 腸内細菌ー宿主のクロストークと食事要因, 単行本(学術書), 共著, 日本語, 鈴木卓弥
  3. 2014年, Naringenin: Dietary Sources, Protective Effects and Health Benefits, Naringenin regulates intestinal tight junction barrier and inflammation., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, E, Takuya Suzuki
  4. 2013年, Kaempferol: Chemistry, Natural Occurrences and Health Benefits., Suppressive effect of kaempferol on the intestinal permeability., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, English, Takuya Suzuki
  5. 2011年, Handbook on Flavonoids: Dietary Sources, Properties and Health Benefits., Regulation of intestinal barrier function by dietary flavonoids., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, English, Takuya Suzuki
  6. 2014年, わかりやすい食品機能学, 三共出版, 教科書, 共著, J, 鈴木卓弥
  7. 2011年, 生命・食・環境のサイエンス, 食べ物による病気の予防, 共立出版, 教科書, 共著, 日本語, 鈴木卓弥

招待講演、口頭・ポスター発表等

  1. クルクミンは細胞保護タンパク質HSP70 の発現を高める, 郭名祖 山本祥也 鈴木卓弥, 日本栄養食糧学会, 2021年10月24日, 通常, 日本語, 実験データ
  2. 酢酸は腸管上皮の細胞保護タンパク質HSP27の発現を高める, 武田奈々 山本祥也 鈴木卓弥, 日本栄養食糧学会, 2021年10月24日, 通常, 日本語, 実験データ
  3. 低タンパク質食はマウス腸管上皮のタイトジャンクション発現を減少させる, 井上雄紀 山本祥也 鈴木卓弥, 日本栄養食糧学会, 2021年10月24日, 通常, 日本語, 実験データ
  4. プロピオン酸は大腸上皮のヒートショック プロテイン70(HSP70)発現を高める, 鈴木卓弥, アデシナ・プレシャス・アデダヨ 山本祥也 鈴木卓弥, 日本食物繊維学会, 2020年10月24日, 通常, 日本語, 実験データ
  5. 食物繊維による腸管保護作用に関する研究, 鈴木卓弥, 日本栄養食糧学会, 2021年10月30日, 招待, 日本語, 発表資料
  6. 腸管タイトジャンクションバリアの重要性と食品成分による制御, 鈴木卓弥, 酪農科学シンポジウム2020, 2020年09月04日, 招待, 日本語, 日本酪農科学会, 長野県諏訪市, 実験データ
  7. 健康増進における腸管上皮バリアの重要性と食品成分による制御, 鈴木卓弥, 第6回産総研中国センター酵素研究セミナー, 2020年01月10日, 招待, 日本語, 産業技術総合研究所, 広島、東広島, 実験データ
  8. 鈴木卓弥, International Medicine & Health Sciences Congress 2019, 2019年12月27日, 通常, 英語, フランス、パリ
  9. 腸管上皮バリアの制御に関わる新たな腸内細菌代謝物の探索, 松本徹也、鈴木卓弥、山本祥也, 2019年度ハインドガットクラブジャパンシンポジウム, 2019年12月07日, 通常, 日本語, ハインドガットクラブジャパン, 東京
  10. ICoFF2019/ISNFF2019, 2019年12月03日, 通常, 英語
  11. 腸腎連関と食物繊維 -腸管バリアとの関わり-, 鈴木卓弥, 2019年度日本食物繊維学会, 2019年11月02日, 招待, 日本語, 北海道、帯広
  12. Leuconostoc mesenteroides NTM048株の摂取は乾癬モデルマウスの症状を軽減する, 小川知紗,久景子, 米島靖記,山本祥也, 鈴木卓弥, 2019年度日本食物繊維学会, 2019年11月02日, 通常, 日本語
  13. 高濃度の腸内アンモニアは腸管上皮バリアを損傷する, 横尾佳奈,山本祥也,鈴木卓弥, 2019年度日本食物繊維学会, 2019年11月02日, 通常, 日本語, 北海道、帯広
  14. 慢性腎不全と食物繊維-腸管上皮バリアの関わり, 鈴木卓弥, 日本食品科学工学会 第66回, 2019年08月30日, 招待, 日本語
  15. 河内晩柑果皮粉末の食物繊維は、マウスの腸管バリアを保護して実験的大腸炎を抑制する, 川畑 彩美、永田 洋子、福田 直大、鈴木 卓弥, 第73回日本栄養食糧学会, 2019年05月17日, 通常, 日本語
  16. ナリンゲニンはTNF-α抑制とバリア回復を介して腸管炎症を回復させる, 茶園悠太、鈴木卓弥, 日本農芸化学会, 2018年03月16日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 愛知
  17. Bifidobacterium breveの培養上清は、Claudin-4の発現誘導を介して腸管バリアを増強する, 黒瀬友紀、南淳一、清水金忠、鈴木卓弥, ハインドガットクラブジャパン, 2017年12月02日, 通常, 日本語, ハインドガットクラブジャパン, 東京
  18. 腸内細菌代謝物の腸管保護作用に関する研究, 鈴木卓弥, 第70回 日本細菌学会中国・四国支部総会, 2017年10月04日, 招待, 日本語, 広島
  19. 腸管バリア機能と健康のつながり, 鈴木卓弥, 研究セミナー, 2017年06月28日, 招待, 日本語, 資生堂, 東京
  20. 発酵性食物繊維の摂取は、慢性腎臓病マウスの腸管バリアを保護し、その病態を軽減する, 鈴木卓弥, 日本栄養・食糧学会大会, 2017年05月19日, 通常, 日本語, 日本栄養・食糧学会
  21. 腸管バリア機能と健康のつながり, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会2017年度大会, 2017年03月18日, 招待, 日本語, 日本農芸化学会, 京都女子大学
  22. プロポリスエタノール抽出物は、TH17細胞分化を抑制して実験的大腸炎を軽減する, 清水 祐希、鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2017年03月18日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 京都
  23. 消化管上皮の亜鉛トランスポーターZIP5の発現制御解析と消化管バリア機能への役割, 松尾樹、神戸大朋、鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2017年03月18日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 京都
  24. Resveratrol Enhances Intestinal Barrier Function and Ameliorates the Hydrogen Peroxide-Induced Epithelial Barrier Disruption., Mayangsari Y,Suzuki T, Indonesian society for functional food and nutraceutical, 2017年03月, 招待, 英語
  25. Dietary Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, Hung TV and Takuya S, 第9回食料・環境問題国際シンポジウム, 2016年11月, 通常, 英語
  26. Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice., Hung TV, Takuya S, International Society of Nutraceuticals and Functional Foods, 2016年10月09日, 通常, 英語
  27. Cellular zinc is required for intestinal epithelial barrier maintenance via the regulation of claudin-3 and occludin expression., 三吉優香, 鈴木卓弥, United European Gastroenterology Week, 2016年10月, 通常, 英語
  28. Barrier Recovering-function of a Gut Microbial Metabolite of Linoleic Acid, Junki Miyamoto, Shigenobu Kishino, Takuya Suzuki, Jun Ogawa, Ikuo Kimura, Soichi Tanabe, 107th AOCS Annual Meeting & Expo, 2016年05月, 通常, 英語
  29. A gut microbial metabolite of linoleic acid and gut homeostasis, Junki Miyamoto, Shigenobu Kishino, Takuya Suzuki, Jun Ogawa, Ikuo Kimura, Soichi Tanabe,, Experimental Biology, 2016年04月, 通常, 英語
  30. 消化管バリア機能と食品成分による制御, 鈴木卓弥, 味の素セミナー, 2015年09月29日, 招待, 日本語, 味の素株式会社
  31. 食品ポリフェノールによる消化管バリア制御に関する研究, 鈴木卓弥, 食と健康研究会講, 2015年09月09日, 招待, 英語, サントリーウェルネス
  32. 消化管の生体防御機構を制御する新たな機能性食品成分, 鈴木卓弥, 日本食・発酵食品の革新的研究開発拠点  ? 日本食の機能性開発センター ?キックオフセミナー, 2015年07月03日, 招待, 日本語, 日本食・発酵食品の革新的研究開発拠点  ? 日本食の機能性開発センター
  33. 消化管上皮バリア機能を調節する食品成分, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会中四国支部若手研究者シンポジウム, 2014年, 招待, 日本語, 岡山
  34. 消化管のタイトジャンクション機能を制御する食品成分・生体内因子に関する基礎的研究, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会中四国支部大会, 2014年, 招待, 日本語, 山口
  35. 消化管のタイトジャンクション機能を制御する食品成分・生体内因子に関する基礎的研究, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2014年, 招待, 日本語
  36. プレバイオティクスの保健効果, 鈴木卓弥, 健康食品管理士研修会, 2013年, 招待, 日本語, 広島
  37. 食品成分と消化管タイトジャンクション機能, 鈴木卓弥, 動物細胞工学シンポジウム, 2013年, 招待, 日本語, 東京
  38. Intestinal barrier regulation by dietary polyphenols., 鈴木卓弥, International Society Nutraceuticals and Food Factors Annual conference, 2012年, 招待, 英語, ハワイ、米国
  39. 健康増進における腸管上皮バリアの重要性と食品成分による制御, 鈴木卓弥, 2019年度乳酸菌学会泊まり込みセミナー, 2004年09月, 招待, 日本語

受賞

  1. 2012年11月26日, 日本農学進歩賞, 公益財団法人農学会会長
  2. 2014年03月27日, 農芸化学奨励賞, 公益社団法人日本農芸化学会会長
  3. 2016年03月09日, 安藤百福賞, 公益財団法人安藤スポーツ・食文化振興財団
  4. 2016年10月18日, Oral free paper prize United European Gastroenterology Week2016, President of ueg

外部資金

競争的資金等の採択状況

  1. 科学研究費助成事業(挑戦的萌芽研究), 消化管内分泌細胞の分化制御に着目した生活習慣病予防素材の探索, 2013年, 2015年
  2. 科学研究費助成事業(基盤研究(C)), 皮膚バリア機能における機能性リン脂質の役割に関する基盤的研究, 2012年, 2014年
  3. 科学研究費助成事業(若手研究(B)), ストレス誘導型の消化管バリア機能異常に対するフラボノイドの役割に関する研究, 2011年, 2012年
  4. 科学研究費助成事業(基盤研究(B)), 腸管バリア損傷・修復機構の多面的解析とその制御による腸管バリア保護食品の開発, 2010年, 2012年
  5. 科学研究費助成事業(若手研究(B)), メタボリックシンドロームにおける消化管バリア機能低下とそれを防ぐ食品成分の探索, 2009年, 2010年
  6. 科学研究費助成事業(基盤研究(C)), 消化管バリア損傷・修復の分子基盤の解明と高齢化社会に対応した消化管保護食品の創製, 2016年, 2018年
  7. 科学研究費助成事業(基盤研究(B)), アンモニアによる腸管恒常性の破綻機序の解明ー異常エピジェネティクス制御に着目して, 2019年, 2021年
  8. 科学研究費助成事業(基盤研究(B)), 腸管バリア制御における粘膜下神経叢の役割の解明-腸内フローラと食事の関わり, 2022年, 2024年

社会活動

その他社会貢献活動(広大・部局主催含)

  1. ふれあい大学「食生活と骨の健康」, ふれあい大学「食生活と骨の健康」, 広島市東地域交流センター, 2020年/12月/02日, 2020年/12月/02日, 広島市東地域交流センター, 講師, 講演会, 社会人・一般