鈴木 卓弥TAKUYA SUZUKI

Last Updated :2019/11/07

所属・職名
大学院統合生命科学研究科生生・食品栄養機能学(生生支援室)教授
ホームページ
メールアドレス
takuyahiroshima-u.ac.jp
その他連絡先
東広島市鏡山一丁目4番4号 A棟A808
TEL:082-424-7984 FAX:082-424-7916
自己紹介
*

基本情報

主な職歴

  • 1998年04月01日, 2000年12月03日, 明治乳業株式会社, 栄養科学研究所, 研究員
  • 2000年04月01日, 2002年03月31日, 明治乳業株式会社, 埼玉工場, 主任
  • 2005年04月01日, 2008年06月30日, 日本学術振興会, 特別研究員
  • 2008年07月01日, 2009年12月31日, 北海道大学, 大学院農学研究院, 博士研究員
  • 2010年01月01日, 2013年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 講師
  • 2013年04月01日, 2016年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 准教授
  • 2016年04月01日, 2019年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 教授

学歴

  • 北海道大学, 大学院農学研究科, 応用生命科学専攻博士課程後期, 日本, 2002年04月, 2005年03月
  • 北海道大学, 大学院農学研究科, 農芸化学専攻博士課程前期, 日本, 1996年04月, 1998年03月
  • 北海道大学, 農学部, 生物機能化学科, 日本, 1992年04月, 1996年03月

学位

  • 博士(農学)(北海道大学)
  • 修士(農学)(北海道大学)

教育担当

  • 【学士課程】 生物生産学部 : 生物生産学科
  • 【博士課程前期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム
  • 【博士課程後期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム

担当主専攻プログラム

  • 食品科学プログラム

研究分野

  • 農学 / 農芸化学 / 食品科学

研究キーワード

  • 機能性食品
  • 消化管
  • ポリフェノール
  • 食物繊維
  • 亜鉛
  • プロバイオティクス

所属学会

教育活動

授業担当

  1. 2019年, 教養教育, 1ターム, 生命・食・環境のサイエンス
  2. 2019年, 教養教育, 3ターム, 食の安心・安全と健康科学
  3. 2019年, 学部専門, 1ターム, 生物生産学入門
  4. 2019年, 学部専門, 集中, 基礎物理学実験
  5. 2019年, 学部専門, 2ターム, 外書講読
  6. 2019年, 学部専門, 4ターム, 分子生化学入門
  7. 2019年, 学部専門, 集中, 命の尊厳を涵養する食農フィールド科学演習
  8. 2019年, 学部専門, 4ターム, 食品生化学
  9. 2019年, 学部専門, 集中, 食品化学実験
  10. 2019年, 学部専門, 年度, 卒業論文
  11. 2019年, 学部専門, 1ターム, 食品機能学
  12. 2019年, 学部専門, 集中, 農産食品学
  13. 2019年, 学部専門, 集中, 畜産食品製造学実験実習
  14. 2019年, 学部専門, 3ターム, Modern Food Science
  15. 2019年, 学部専門, 集中, 特別コース専門実験実習(2)
  16. 2019年, 修士課程・博士課程前期, セメスター(後期), 特別研究
  17. 2019年, 博士課程・博士課程後期, セメスター(前期), 食資源科学演習(B)
  18. 2019年, 博士課程・博士課程後期, セメスター(後期), 食資源科学演習(B)
  19. 2019年, 修士課程・博士課程前期, セメスター(前期), 食資源科学実験
  20. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 畜産食品機能学
  21. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 畜産食品機能学演習
  22. 2019年, 修士課程・博士課程前期, セメスター(後期), 動物資源生化学I
  23. 2019年, 修士課程・博士課程前期, セメスター(後期), 動物資源生化学II
  24. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 食品栄養機能学Ⅰ
  25. 2019年, 博士課程・博士課程後期, 年度, 統合生命科学特別研究
  26. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 食品生命科学特別演習A
  27. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 2ターム, 食品生命科学特別演習A
  28. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 3ターム, 食品生命科学特別演習B
  29. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 4ターム, 食品生命科学特別演習B
  30. 2019年, 修士課程・博士課程前期, 年度, 食品生命科学特別研究

研究活動

学術論文(★は代表的な論文)

  1. Exopolysaccharides from Leuconostoc mesenteroides attenuate chronic kidney disease in mice by protecting the intestinal barrier, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 52巻, pp. 276-283, 201901
  2. The biological activity of fermented milk produced by Lactobacillus casei ATCC 393 during cold storage, INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL, 91巻, pp. 1-8, 201904
  3. Bioactive factors secreted by Bifidobacterium breve B-3 enhance barrier function in human intestinal Caco-2 cells, BENEFICIAL MICROBES, 10巻, 1号, pp. 89-100, 2019
  4. Establishment of a method for determining the origin of glutamic acid in processed food based on carbon and nitrogen stable isotope ratios, HELIYON, 5巻, 1号, 201901
  5. Supplemental feeding of phospholipid-enriched alkyl phospholipid from krill relieves spontaneous atopic dermatitis and strengthens skin intercellular lipid barriers in NC/Nga mice, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 83巻, 4号, pp. 717-727, 20190403
  6. Naringenin promotes recovery from colonic damage through suppression of epithelial tumor necrosis factor-alpha production and induction of M2-type macrophages in colitic mice, NUTRITION RESEARCH, 64巻, pp. 82-92, 201904
  7. Short-Chain Fatty Acids Suppress Inflammatory Reactions in Caco-2 Cells and Mouse Colons, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 1号, pp. 108-117, 20180110
  8. Dietary Fermentable Fibers Attenuate Chronic Kidney Disease in Mice by Protecting the Intestinal Barrier, JOURNAL OF NUTRITION, 148巻, 4号, pp. 552-561, 201804
  9. Distinguishing glutamic acid in foodstuffs and monosodium glutamate used as seasoning by stable carbon and nitrogen isotope ratios, HELIYON, 4巻, 9号, SEP 2018
  10. Citrus kawachiensis Peel Powder Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 42号, pp. 10991-10999, 20181024
  11. Resveratrol Ameliorates Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice and Intestinal Cells, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 66巻, 48号, pp. 12666-12674, 20181205
  12. Resveratrol enhances intestinal barrier function by ameliorating barrier disruption in Caco-2 cell monolayers, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 51巻, pp. 39-46, 201812
  13. Regulation of the intestinal tight junction by natural polyphenols: a mechanistic perspective., Crit Rev Food Sci Nutr, 2017
  14. Dietary psyllium fiber increases intestinal heat shock protein 25 expression in mice, NUTRITION RESEARCH, 39巻, pp. 25-33, 2017
  15. A novel whey tetrapeptide IPAV reduces interleukin-8 production induced by TNF-alpha in human intestinal Caco-2 cells, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 35巻, pp. 376-383, 2017
  16. 腸内細菌脂質代謝産物に見いだされた腸管バリア保護機能, 化学と生物, 55巻, 4号, pp. 278-284, 20170320
  17. Guar gum fiber increases suppressor of cytokine signaling-1 expression via toll-like receptor 2 and dectin-1 pathways, regulating inflammatory response in small intestinal epithelial cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 61巻, 10号, 201710
  18. Supplemental feeding of a gut microbial metabolite of linoleic acid, 10-hydroxy-cis-12-octadecenoic acid, alleviates spontaneous atopic dermatitis and modulates intestinal microbiota in NC/nga mice, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION, 68巻, 8号, pp. 941-951, 2017
  19. Supplemental psyllium fibre regulates the intestinal barrier and inflammation in normal and colitic mice, BRITISH JOURNAL OF NUTRITION, 118巻, 9号, pp. 661-672, 20171114
  20. Regulation of the intestinal tight junction by natural polyphenols: A mechanistic perspective, CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION, 57巻, 18号, pp. 3830-3839, 2017
  21. High-fat Diet-induced Intestinal Hyperpermeability is Associated with Increased Bile Acids in the Large Intestine of Mice, JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 81巻, 1号, pp. H216-H222, 2016
  22. ★, Dietary Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF NUTRITION, 146巻, 10号, pp. 1970-1979, 2016
  23. ★, Cellular zinc is required for intestinal epithelial barrier maintenance via the regulation of claudin-3 and occludin expression., Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol., 311巻, 1号, pp. G105-G116, 20160701
  24. A Gut Microbial Metabolite of Linoleic Acid, 10-Hydroxy-cis-12-octadecenoic Acid, Ameliorates Intestinal Epithelial Barrier Impairment Partially via GPR40-MEK-ERK Pathway, JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, 290巻, 5号, pp. 2902-2918, 20150130
  25. Modulatory activity of Lactobacillus rhamnosus OLL2838 in a mouse model of intestinal immunopathology, IMMUNOBIOLOGY, 220巻, 6号, pp. 701-710, 2015
  26. Supplemental epilactose prevents metabolic disorders through uncoupling protein-1 induction in the skeletal muscle of mice fed high-fat diets, BRITISH JOURNAL OF NUTRITION, 114巻, 11号, pp. 1774-1783, 20151214
  27. In vivo dose response and in vitro mechanistic analysis of enhanced immunoglobulin A production by Lactobacillus plantarum AYA., Biosci Microbiota Food Health, 34巻, 3号, pp. 53-58, 20150314
  28. Fructooligosaccharide augments benefits of quercetin-3-O-beta-glucoside on insulin sensitivity and plasma total cholesterol with promotion of flavonoid absorption in sucrose-fed rats, EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION, 53巻, 2号, pp. 457-468, 2014
  29. Quercetin increases claudin-4 expression through multiple transcription factors in intestinal Caco-2 cells, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 10巻, pp. 112-116, 2014
  30. Effects of a Chicken Collagen Hydrolysate on the Circulation System in Subjects with Mild Hypertension or High-Normal Blood Pressure, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 77巻, 4号, pp. 691-696, 2013
  31. Regulation of intestinal epithelial permeability by tight junctions, CELLULAR AND MOLECULAR LIFE SCIENCES, 70巻, 4号, pp. 631-659, 2013
  32. Comparative Analyses of Anti-hypertensive Effects of Commercial Collagen Peptides in Spontaneously Hypertensive Rats, JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI, 60巻, 3号, pp. 142-147, 2013
  33. Supplemental Naringenin Prevents Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, JOURNAL OF NUTRITION, 143巻, 6号, pp. 827-834, 2013
  34. Dietary polyphenols modulate intestinal barrier defects and inflammation in a murine model of colitis, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 5巻, 2号, pp. 949-955, 2013
  35. Bifidobacterium longum Alleviates Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis by Suppressing IL-17A Response: Involvement of Intestinal Epithelial Costimulatory Molecules, PLOS ONE, 8巻, 11号, 20131108
  36. Naringenin enhances intestinal barrier function through the expression and cytoskeletal association of tight junction proteins in Caco-2 cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 57巻, 11号, pp. 2019-2028, 2013
  37. Hesperidin inhibits development of atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Nga mice by suppressing Th17 activity, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 5巻, 4号, pp. 1633-1641, 2013
  38. Regulation of intestinal barrier function by dietary polyphenols., Current Nutrition and Food Science, 9巻, pp. 85-92, 2013
  39. Effect of D-Alanine in Teichoic Acid from the Streptococcus thermophilus Cell Wall on the Barrier-Protection of Intestinal Epithelial Cells, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 76巻, 2号, pp. 283-288, 2012
  40. Differential Effects of Flavonoids on Barrier Integrity in Human Intestinal Caco-2 Cells, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 60巻, 18号, pp. 4628-4633, 20120509
  41. Repeated exposure to water immersion stress reduces the Muc2 gene level in the rat colon via two distinct mechanisms, BRAIN BEHAVIOR AND IMMUNITY, 26巻, 7号, pp. 1061-1065, 2012
  42. Chicken Collagen Hydrolysate-derived Peptides Inhibit Tumor Necrosis Factor-alpha-induced Inflammatory Response in Endothelial Cells, FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 18巻, 5号, pp. 667-671, 2012
  43. Kaempferol Enhances Intestinal Barrier Function through the Cytoskeletal Association and Expression of Tight Junction Proteins in Caco-2 Cells, JOURNAL OF NUTRITION, 141巻, 1号, pp. 87-94, 2011
  44. Role of flavonoids in intestinal tight junction regulation, JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY, 22巻, 5号, pp. 401-408, 2011
  45. Interleukin-6 (IL-6) Regulates Claudin-2 Expression and Tight Junction Permeability in Intestinal Epithelium, JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, 286巻, 36号, pp. 31263-31271, 20110909
  46. Suppression of Th17 response by Streptococcus thermophilus ST28 through induction of IFN-gamma, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR MEDICINE, 28巻, 5号, pp. 817-822, 2011
  47. Streptococcus thermophilus ST28 Ameliorates Colitis in Mice Partially by Suppression of Inflammatory Th17 Cells, JOURNAL OF BIOMEDICINE AND BIOTECHNOLOGY, 2011
  48. Dietary fat and bile juice, but not obesity, are responsible for the increase in small intestinal permeability induced through the suppression of tight junction protein expression in LETO and OLETF rats, NUTRITION & METABOLISM, 7巻, 20100312
  49. Ingestion of Epilactose, a Non-digestible Disaccharide, Improves Postgastrectomy Osteopenia and Anemia in Rats through the Promotion of Intestinal Calcium and Iron Absorption, JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 58巻, 19号, pp. 10787-10792, 20101013
  50. Phytate hydrolysate induces circumferential F-actin ring formation at cell-cell contacts by a Rho-associated kinase-dependent mechanism in colorectal cancer HT-29 cells, MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 54巻, 12号, pp. 1807-1818, 2010
  51. 難消化性二糖エピラクトースによるカルシウム吸収・鉄吸収、骨形成、貧血の回復作用に関する研究 ―胃切除ラットにおけるフラクトオリゴ糖との比較検討―, Journal of Applied Glycoscience Supplement, 2011巻, 0号, pp. 74-74, 2011
  52. Effects of DFA IV in Rats : Calcium Absorption and Metabolism of DFA IV by Intestinal Microorganisms, Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 63巻, 4号, pp. 655-661, 19990423

著書等出版物

  1. 2014年, Naringenin: Dietary Sources, Protective Effects and Health Benefits, Naringenin regulates intestinal tight junction barrier and inflammation., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, E, Takuya Suzuki
  2. 2013年, Kaempferol: Chemistry, Natural Occurrences and Health Benefits., Suppressive effect of kaempferol on the intestinal permeability., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, English, Takuya Suzuki
  3. 2011年, Handbook on Flavonoids: Dietary Sources, Properties and Health Benefits., Regulation of intestinal barrier function by dietary flavonoids., Nova Scientific Publishers, 単行本(学術書), 共著, English, Takuya Suzuki
  4. 2014年, わかりやすい食品機能学, 三共出版, 教科書, 共著, J, 鈴木卓弥
  5. 2011年, 生命・食・環境のサイエンス, 食べ物による病気の予防, 共立出版, 教科書, 共著, 日本語, 鈴木卓弥

招待講演、口頭・ポスター発表等

  1. 消化管上皮バリア機能を調節する食品成分, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会中四国支部若手研究者シンポジウム, 2014年, 招待, 日本語, 岡山
  2. 消化管のタイトジャンクション機能を制御する食品成分・生体内因子に関する基礎的研究, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会中四国支部大会, 2014年, 招待, 日本語, 山口
  3. 消化管のタイトジャンクション機能を制御する食品成分・生体内因子に関する基礎的研究, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2014年, 招待, 日本語
  4. プレバイオティクスの保健効果, 鈴木卓弥, 健康食品管理士研修会, 2013年, 招待, 日本語, 広島
  5. 食品成分と消化管タイトジャンクション機能, 鈴木卓弥, 動物細胞工学シンポジウム, 2013年, 招待, 日本語, 東京
  6. Intestinal barrier regulation by dietary polyphenols., 鈴木卓弥, International Society Nutraceuticals and Food Factors Annual conference, 2012年, 招待, 英語, ハワイ、米国
  7. 消化管の生体防御機構を制御する新たな機能性食品成分, 鈴木卓弥, 日本食・発酵食品の革新的研究開発拠点  ? 日本食の機能性開発センター ?キックオフセミナー, 2015年07月03日, 招待, 日本語, 日本食・発酵食品の革新的研究開発拠点  ? 日本食の機能性開発センター
  8. 食品ポリフェノールによる消化管バリア制御に関する研究, 鈴木卓弥, 食と健康研究会講, 2015年09月09日, 招待, 英語, サントリーウェルネス
  9. 消化管バリア機能と食品成分による制御, 鈴木卓弥, 味の素セミナー, 1509年29月, 招待, 日本語, 味の素株式会社
  10. 腸管バリア機能と健康のつながり, 鈴木卓弥, 日本農芸化学会2017年度大会, 2017年03月18日, 招待, 日本語, 日本農芸化学会, 京都女子大学
  11. Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice., Hung TV, Takuya S, International Society of Nutraceuticals and Functional Foods, 2016年10月09日, 通常, 英語
  12. Cellular zinc is required for intestinal epithelial barrier maintenance via the regulation of claudin-3 and occludin expression., 三吉優香, 鈴木卓弥, United European Gastroenterology Week, 2016年10月, 通常, 英語
  13. Barrier Recovering-function of a Gut Microbial Metabolite of Linoleic Acid, Junki Miyamoto, Shigenobu Kishino, Takuya Suzuki, Jun Ogawa, Ikuo Kimura, Soichi Tanabe, 107th AOCS Annual Meeting & Expo, 2016年05月, 通常, 英語
  14. A gut microbial metabolite of linoleic acid and gut homeostasis, Junki Miyamoto, Shigenobu Kishino, Takuya Suzuki, Jun Ogawa, Ikuo Kimura, Soichi Tanabe,, Experimental Biology, 2016年04月, 通常, 英語
  15. Dietary Fermentable Fiber Reduces Intestinal Barrier Defects and Inflammation in Colitic Mice, Hung TV and Takuya S, 第9回食料・環境問題国際シンポジウム, 2016年11月, 通常, 英語
  16. Resveratrol Enhances Intestinal Barrier Function and Ameliorates the Hydrogen Peroxide-Induced Epithelial Barrier Disruption., Mayangsari Y,Suzuki T, Indonesian society for functional food and nutraceutical, 2017年03月, 招待, 英語
  17. 腸内細菌代謝物の腸管保護作用に関する研究, 鈴木卓弥, 第70回 日本細菌学会中国・四国支部総会, 2017年10月04日, 招待, 日本語, 広島
  18. 腸管バリア機能と健康のつながり, 鈴木卓弥, 研究セミナー, 2017年06月28日, 招待, 日本語, 資生堂, 東京
  19. 発酵性食物繊維の摂取は、慢性腎臓病マウスの腸管バリアを保護し、その病態を軽減する, 鈴木卓弥, 日本栄養・食糧学会大会, 2017年05月19日, 通常, 日本語, 日本栄養・食糧学会
  20. プロポリスエタノール抽出物は、TH17細胞分化を抑制して実験的大腸炎を軽減する, 清水 祐希、鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2017年03月18日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 京都
  21. 消化管上皮の亜鉛トランスポーターZIP5の発現制御解析と消化管バリア機能への役割, 松尾樹、神戸大朋、鈴木卓弥, 日本農芸化学会大会, 2017年03月18日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 京都
  22. Bifidobacterium breveの培養上清は、Claudin-4の発現誘導を介して腸管バリアを増強する, 黒瀬友紀、南淳一、清水金忠、鈴木卓弥, ハインドガットクラブジャパン, 2017年12月02日, 通常, 日本語, ハインドガットクラブジャパン, 東京
  23. ナリンゲニンはTNF-α抑制とバリア回復を介して腸管炎症を回復させる, 茶園悠太、鈴木卓弥, 日本農芸化学会, 2018年03月16日, 通常, 日本語, 日本農芸化学会, 愛知

受賞

  1. 2012年11月26日, 日本農学進歩賞, 公益財団法人農学会会長
  2. 2014年03月27日, 農芸化学奨励賞, 公益社団法人日本農芸化学会会長
  3. 2016年03月09日, 安藤百福賞, 公益財団法人安藤スポーツ・食文化振興財団
  4. 2016年10月18日, Oral free paper prize United European Gastroenterology Week2016, President of ueg

外部資金

競争的資金等の採択状況

  1. 科学研究費助成事業(挑戦的萌芽研究), 消化管内分泌細胞の分化制御に着目した生活習慣病予防素材の探索, 2013年, 2015年
  2. 科学研究費助成事業(基盤研究(C)), 皮膚バリア機能における機能性リン脂質の役割に関する基盤的研究, 2012年, 2014年
  3. 科学研究費助成事業(若手研究(B)), ストレス誘導型の消化管バリア機能異常に対するフラボノイドの役割に関する研究, 2011年, 2012年
  4. 科学研究費助成事業(基盤研究(B)), 腸管バリア損傷・修復機構の多面的解析とその制御による腸管バリア保護食品の開発, 2010年, 2012年
  5. 科学研究費助成事業(若手研究(B)), メタボリックシンドロームにおける消化管バリア機能低下とそれを防ぐ食品成分の探索, 2009年, 2010年
  6. 科学研究費助成事業(基盤研究(C)), 消化管バリア損傷・修復の分子基盤の解明と高齢化社会に対応した消化管保護食品の創製, 2016年, 2018年