KUMRUNGSEE THANUTCHAPORNTHANUTCHAPORN KUMRUNGSEE

Last Updated :2024/04/03

所属・職名
大学院統合生命科学研究科 准教授
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メールアドレス
kumrunghiroshima-u.ac.jp
自己紹介
私の研究の興味は、生活習慣病を予防する食品因子を見出し、それらの作用メカニズムを明らかにすることです。

基本情報

主な職歴

  • 2020年04月01日, 広島大学, 大学院統合生命科学研究科, 准教授
  • 2019年06月04日, 2019年08月28日, McMaster University, Canada, Faculty of Health Sciences, Visiting Professor
  • 2019年04月01日, 2020年03月31日, 広島大学, 大学院統合生命科学研究科, 助教
  • 2016年04月01日, 2019年03月31日, 広島大学, 大学院生物圏科学研究科, 助教
  • 2015年10月01日, 2016年03月31日, 九州大学, Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences, Postdoctoral researcher

学歴

  • Kyushu University, Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences, Food Science and Biotechnology, 2012年10月, 2015年09月
  • Kyushu University, Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences, Food Science and Biotechnology, 2010年10月, 2012年09月
  • Kasetsart University, Departmnet of Food Science and Technology, Food Science and Technology, Thailand, 2004年05月, 2009年03月

学位

  • 博士(農学) (九州大学)

教育担当

  • 【学士課程】 生物生産学部 : 生物生産学科 : 食品科学プログラム
  • 【博士課程前期】 スマートソサイエティ実践科学研究院 :
  • 【博士課程前期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム
  • 【博士課程後期】 スマートソサイエティ実践科学研究院 :
  • 【博士課程後期】 統合生命科学研究科 : 統合生命科学専攻 : 食品生命科学プログラム

担当主専攻プログラム

  • 食品科学プログラム

研究分野

  • 農学 / 農芸化学 / 食品科学

研究キーワード


  • skeletal muscle
    muscle stem cells (satellite cells)
    muscle regeneration
    functional foods
    bioactive compounds
    carnosine/Homocarnosine
    obesity
    GABA
    vitamin B6

所属学会

  • 日本女性科学者の会, 2020年10月
  • American Society for Nutrition, 2020年02月
  • 公益社団法人 日本栄養・食糧学会, 2016年
  • 公益社団法人日本農芸化学会, 2017年
  • American Physiological Society, 2019年09月

教育活動

授業担当

  1. 2024年, 教養教育, 4ターム, Food and Life Science[旧パッケージ]
  2. 2024年, 教養教育, 3ターム, 食の安心・安全と健康科学
  3. 2024年, 学部専門, 4ターム, Introduction to Applied Biological Science II
  4. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), 卒業論文I
  5. 2024年, 学部専門, セメスター(前期), 卒業論文II
  6. 2024年, 学部専門, セメスター(後期), 卒業論文III
  7. 2024年, 学部専門, 2ターム, 食品科学外書講読
  8. 2024年, 学部専門, 集中, 栄養生化学実験
  9. 2024年, 学部専門, 1ターム, 食品機能学
  10. 2024年, 学部専門, 集中, (AIMS) Modern Food Science
  11. 2024年, 学部専門, 3ターム, Modern Food Science
  12. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 統合生命科学特別講義
  13. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 1ターム, 食品生命科学特別演習A
  14. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 2ターム, 食品生命科学特別演習A
  15. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 3ターム, 食品生命科学特別演習B
  16. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 4ターム, 食品生命科学特別演習B
  17. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 年度, 食品生命科学特別研究
  18. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 4ターム, 食品栄養機能学Ⅱ
  19. 2024年, 修士課程・博士課程前期, 4ターム, Food Science and Brain Health

研究活動

学術論文(★は代表的な論文)

  1. Effects of processings and complexation on solubility, antioxidant and antibacterial properties of buckwheat polyphenols, Food and Bioprocess Technology, 202308
  2. The modification of buckwheat polyphenols by different pretreatments and complexation, and its application in oat flour model, FOOD BIOSCIENCE, 56巻, 202312
  3. Effect of pressure cooking on phenolic compounds of quinoa, Grain & Oil Science and Technology, 20230330
  4. Aspergillus-Derived Cellulase Preparation Exhibits Prebiotic-like Effects on Gut Microbiota in Rats, FERMENTATION-BASEL, 8巻, 2号, 202202
  5. Exogenous Penicillium camemberti Lipase Preparation Exerts Prebiotic-like Effects by Increasing Cecal Bifidobacterium and Lactobacillus Abundance in Rats, FERMENTATION-BASEL, 9巻, 3号, 202303
  6. Satellite cell content and muscle regeneration in a mouse model of NAFLD, NUTRITION, 96巻, 202204
  7. Aspergillus-Derived Cellulase Preparation Exhibits Prebiotic-like Effects on Gut Microbiota in Rats, Fermentation, 8巻, 2号, 202202
  8. Satellite cell content and muscle regeneration in a mouse model of NAFLD, Nutrition, 96巻, 202204
  9. Serum Amyloid A3 Promoter-Driven Luciferase Activity Enables Visualization of Diabetic Kidney Disease, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES, 23巻, 2号, 202201
  10. Emerging cardioprotective mechanisms of vitamin B6: a narrative review, EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION, 61巻, 2号, pp. 605-613, 202203
  11. Comparative study on molecular mechanism of diabetic myopathy in two different types of streptozotocin-induced diabetic models, LIFE SCIENCES, 288巻, 20220101
  12. Satellite Cells Exhibit Decreased Numbers and Impaired Functions on Single Myofibers Isolated from Vitamin B6-Deficient Mice, NUTRIENTS, 13巻, 12号, 202112
  13. Dietary GABA and its combination with vigabatrin mimic calorie restriction and induce antiobesity-like effects in lean mice, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 78巻, 202103
  14. Supplemental Aspergillus Lipase and Protease Preparations Display Powerful Bifidogenic Effects and Modulate the Gut Microbiota Community of Rats, FERMENTATION-BASEL, 7巻, 4号, 202112
  15. Fermented date residue extract mix containing gamma-aminobutyric acid augments the immune function of mouse splenocytes, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 85巻, 7号, pp. 1753-1758, 20210524
  16. Liver choline metabolism and gene expression in choline-deficient mice offspring differ with gender, Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 85巻, 2号, pp. 447-451, 20210120
  17. Rhabdomyolysis After Consumption of Freshwater Fish (Neolissochilus soroides), Wilderness & environmental medicine, 2021
  18. Potential Role of Vitamin B6 in Ameliorating the Severity of COVID-19 and Its Complications, Frontiers in Nutrition, 7巻, pp. 562051, 20201029
  19. Low-dose ethanol has impacts on plasma levels of metabolites relating to chronic disease risk in samp8 mice, Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 2020, 66(6), pp. 553–560巻, 6号, pp. 553-560, 20201231
  20. Mungbean seed coat water extract inhibits inflammation in LPS-induced acute liver injury mice and LPS-stimulated RAW 246.7 macrophages via the inhibition of TAK1/IκBα/NF-κB, Journal of Food Science and Technology, 57巻, 7号, pp. 2659-2668, 202007
  21. Dietary GABA induces endogenous synthesis of a novel imidazole peptide homocarnosine in mouse skeletal muscles, AMINO ACIDS, 52巻, 5号, pp. 743-753, 20200502
  22. The serum amyloid A3 promoter-driven luciferase reporter mice is a valuable tool to image early renal fibrosis development and shows the therapeutic effect of glucosyl-hesperidin treatment, SCIENTIFIC REPORTS, 9巻, 20191001
  23. Novel metabolic disturbances in marginal vitamin B-6-deficient rat heart, JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY, 65巻, pp. 26-34, 201903
  24. Feeding Aspergillus protease preparation combined with adequate protein diet to rats increases levels of cecum gut-protective amino acids, partially linked to Bifidobacterium and Lactobacillus, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 83巻, 10号, pp. 1901-1911, 20190611
  25. Consumption of Low-Dose of Ethanol Suppresses Colon Tumorigenesis in 1,2-Dimethylhydrazine-Treated Rats, JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY, 65巻, 5号, pp. 443-450, 2019
  26. High-dose D-glucosamine Consumption Increases Serum and Cecum Levels of Ammonia and Ethanol and Causes Bacterial Overgrowth in Rats, FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 25巻, 1号, pp. 107-113, 201901
  27. GDE5 inhibition accumulates intracellular glycerophosphocholine and suppresses adipogenesis at a mitotic clonal expansion stage, AMERICAN JOURNAL OF PHYSIOLOGY-CELL PHYSIOLOGY, 316巻, 2号, pp. C162-C174, 201902
  28. Novel preventive mechanisms of vitamin B6 against inflammation, inflammasome, and chronic diseases, Molecular Nutrition: Vitamins, pp. 283-299, 201901
  29. Beneficial Effects of Dietary Tempeh Prepared with Rhizopus stolonifer on Liver Function in Rats Fed with a High-Fat Diet, JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY, 64巻, 5号, pp. 379-383, 2018
  30. Novel preventive mechanisms of vitamin B6 against inflammation, inflammasome, and chronic diseases, Molecular Nutrition: Vitamins, pp. 283-299
  31. Increased intestinal ethanol following consumption of fructooligosaccharides in rats, BIOMEDICAL REPORTS, 9巻, 5号, pp. 427-432, 201811
  32. Feeding of the water extract from Ganoderma lingzhi to rats modulates secondary bile acids, intestinal microflora, mucins, and propionate important to colon cancer, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 81巻, 9号, pp. 1796-1804, 2017
  33. The effects of tempe fermented with Rhizopus microsporus, Rhizopus oryzae, or Rhizopus stolonifer on the colonic luminal environment in rats, Journal of Functional Foods, 49巻, pp. 162-167, 201810
  34. Production of Isoflavone Aglycone-enriched Tempeh with Rhizopus stolonifer, FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH, 24巻, 3号, pp. 493-499, 201803
  35. Gender Difference and Dietary Supplemental Vitamin B-6: Impact on Colon Luminal Environment, JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY, 64巻, 2号, pp. 116-128, 2018
  36. Transgenic mice specifically expressing amphiregulin in white adipose tissue showed less adipose tissue mass, GENES TO CELLS, 23巻, 3号, pp. 136-145, 201803
  37. Rice bran wax oleogel: A potential margarine replacement and its digestibility effect in rats fed a high-fat diet, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 39巻, pp. 250-256, 201712
  38. Consumption of an acid protease derived from Aspergillus oryzae causes bifidogenic effect in rats, NUTRITION RESEARCH, 44巻, pp. 60-66, 2017
  39. TALEN-mediated targeted editing of the GDE5 gene suppresses fibroblastic cell proliferation, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 81巻, 11号, pp. 2164-2167, 2017
  40. Time-course microarrays reveal early activation of the immune transcriptome in a choline-deficient mouse model of liver injury, LIFE SCIENCES, 184巻, pp. 103-111, 20170901
  41. Identification of peptides in wheat germ hydrolysate that demonstrate calmodulin-dependent protein kinase II inhibitory activity, Food Chemistry, 213巻, pp. 329-335, 20161215
  42. Vasorelaxant effect of 5'-methylthioadenosine obtained from Candida utilis yeast extract through the suppression of intracellular Ca2+ concentration in rat isolated aorta, Journal of Agricultural and Food Chemistry, In Press巻, 2016
  43. Elution profile of di-peptides on a sulfonated ethylstyrene-divinylbenzene copolymer resin column by high-performance liquid chromatography, Analytical Sciences, 31巻, pp. 45-50, 20150110
  44. Identification of peptides from soybean protein, glycinin, possessing suppression of intracellular Ca2+ concentration in vascular smooth muscle cells, Food Chemistry, 152巻, pp. 218-224, 2014
  45. ★, Inhibition of calcium-calmodulin complex formation by vasorelaxant basic dipeptides demonstrated by in vitro and in silico analyses, Biochimica et Biophysica Acta- General Subjects, 1840巻, pp. 3073-3078, 2014

著書等出版物

  1. 2017年11月, Science within Food: Up-to-date Advances on Research and Educational Ideas, Vitamin B6: a heart-protective molecule through a novel mechanism of increasing histidine-related compounds, vitamin B6; histidine-related compounds; carnosine; histamine; heart; cardiovascular disease, Formatex Research Center, 2017年, November, 単行本(学術書), 単著, E, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Norihisa Kato, Noriyuki Yanaka and Hong C. Lai, 978-84-947512-1-9, 299
  2. 2018年01月30日, 酵母菌・麹菌・乳酸菌の産業応用展開, 麹菌由来プロテアーゼによる腸内善玉菌増加作用, 機能性食品 / 微生物 / 酵母菌 / 麹菌 / 乳酸菌 / 育種 / バイオリファイナリー / 物質生産 / 酵素 / 生理活性ペプチド / 化粧品原料 / バイオ医薬品 / 抗菌剤 / 生理活性物質 / プロバイオティクス / 細胞リプログラミング, シーエムシー, 2018年, January, 教科書, J, 加藤範久, 楊 永寿, Kumrungsee T, 978-4-7813-1317-7, 264

招待講演、口頭・ポスター発表等

  1. Aspergillus-derived enzymes as a novel player in gut-brain axis modulation, Jason D. Braga;Yongshou Yang;Norihisa Kato;Thanutchaporn Kumrungsee, The 20th Anniversary Convention and Scientific Meeting of the Philippine Society for Probiotics and Functional Foods, Inc, 2023年10月12日, 招待, 英語
  2. Effects of vitamin B6 supplementation on muscle regeneration, Haruka Komuta;Noriyuki Yanaka;Thanutchaporn Kumrungsee, 日本農芸化学会 2023年度中四国・西日本支部合同大会, 2023年09月22日, 通常, 日本語
  3. Blood GABA availability contributes to food intake suppression in mice, Thanutchaporn Kumrungsee;Tomoka Nagao;Noriyuki Yanaka, 日本農芸化学会 2023年度中四国・西日本支部合同大会, 2023年09月22日, 通常, 英語
  4. 食欲抑制栄養素による新規抗肥満治療法, Thanutchaporn Kumrungsee, 広島大学若手研究者による研究シーズ発表会, 2023年08月31日, 招待, 日本語
  5. Increased blood GABA induces a chronic food intake suppressant effect in mice, Thanutchaporn Kumrungsee;Tomoka Nagao;Noriyuki Yanaka, 日本食品科学工学会 第70回記念大会, 2023年08月25日, 通常, 英語
  6. Food science and technology for healthy food industries, Thanutchaporn Kumrungsee, Hybrid Seminar #2 Hiroshima University Alumni Association Indonesia (HUAA Indonesia), 2023年06月17日, 招待, 英語
  7. 糖尿病マウスにおけるγ-アミノ酪酸摂取の骨格筋再生に及ぼす影響, 堀井茉優;矢中規之;Hawke Thomas;Kumrungsee Thanutchaporn, 第77回日本栄養・食糧学会大会, 2023年05月14日, 通常, 日本語
  8. メカニカルスティミュレイションによる骨格筋再生への影響, Bumrungkit Chanikan;Kumrungsee Thanutchaporn, 第77回日本栄養・食糧学会大会, 2023年05月14日, 通常, 英語
  9. 食餌性GABAおよびGABA分解阻害による新規抗肥満治療法, 長尾知香;矢中規之;Kumrungsee Thanutchaporn, 第77回日本栄養・食糧学会大会, 2023年05月13日, 通常, 日本語
  10. 麹菌消化酵素のプレバイオティクス様作用, Thanutchaporn Kumrungsee;Yongshou Yang;Jason D. Braga;Norihisa Kato, 第77回日本栄養・食糧学会大会, 2023年05月13日, 招待, 英語, 日本栄養・食糧学会大会, 北海道札幌市
  11. ビタミン B6 欠乏による衛星細胞および骨 格筋再生への影響, Kumrungsee Thanutchaporn, 田口 花、 矢中 規之, 第76回日本栄養・食糧学会大会, 2022年06月10日, 通常, 英語, 日本栄養・食糧学会大会, Kobe
  12. Homocarnosine as a novel food factor increases brain GABA and homocarnosine levels, Jason Braga, Thanutchaporn Kumrungsee, Mikako Sato, Yukihiro Sugawara, Noriyuki Yanaka, 22nd IUNS-International Congress of Nutrition, 2022年12月07日, 通常, 英語, The International Union of Nutritional Sciences
  13. Appetite-suppressing effects of dietary GABA and GABA degradation inhibition in lean and obese mice: a potential strategy for obesity treatment, Thanutchaporn Kumrungsee, Tomoka Nagao, Noriyuki Yanaka, 22nd IUNS-International Congress of Nutrition, 2022年12月08日, 通常, 英語, The International Union of Nutritional Sciences, Tokyo, Japan
  14. Involvement of blood gamma-aminobutyric acid in appetite regulation, Thanutchaporn Kumrungsee,Tomoka Nagao,Noriyuki Yanaka, 第 55 回 日本栄養•食糧学会 中国•四国支部大会, 2022年10月30日, 通常, 英語, 日本栄養•食糧学会, Shimane
  15. Effects of dietary GABA and its degrading inhibitor on appetite regulation, Thanutchaporn Kumrungsee,Tomoka Nagao,Noriyuki Yanaka, 日本農芸化学会中四国支部第62回講演会(例会), 2022年06月06日, 通常, 英語, 日本農芸化学会, Shimane
  16. Effects of GABA transaminase inhibitors on appetite regulation, Thanutchaporn Kumrungsee,Tomoka Nagao1,Noriyuki Yanaka, 日本農芸化学会2022年度中四国支部大会(第63回講演会), 2022年09月22日, 通常, 英語, 日本農芸化学会, Kagawa
  17. ホモカルノシンの脳機能における生理的役割の探索、およびプレ/プロバイオティクスへの応用, Thanutchaporn Kumrungsee, 第 22 回 DIJF カンファランス, 2022年11月11日, 招待, 英語, 公益財団法人ダノン健康栄養財団, Online
  18. Pursuing Higher Education and Career Development in Japan, Thanutchaporn Kumrungsee, 日本畜産学会第130回大会若手奨励・男女共同参画推進委員会主催ランチョンセミナー, 2022年09月16日, 招待, 英語, 日本畜産学会, Online
  19. Nutrients for sarcopenia prevention and an in vivo imaging model using animals, Thanutchaporn Kumrungsee, 2nd IUFoST-Japan Webinar on Food Functionality, 2022年03月01日, 招待, 英語, The International Union of Food Science and Technology (IUFoST) Japan, Online
  20. Plant and gut microbiota-derived protein metabolites and potential health functions, *Thanutchaporn Kumrungsee, Toshiro Matsui, Yongshou Yang, Norihisa Kato, 2022 AOCS Annual Meeting & Expo, 2022年05月01日, 招待, 英語, American Oil Chemists' Society, Atlanta, Georgia, USA
  21. Vitamin B6 regulates muscle satellite cell function: A novel possible role of vitamin B6 in muscle regeneration, Thanutchaporn Kumrungsee, Kai Onishi, Takumi Komaru, Noriyuki Yanaka, Norihisa Kato, Nutrition 2020, 2020年06月04日, 通常, 英語, American Society of Nutrition, Online
  22. 2021年度日本農芸化学会 農芸化学奨励賞 受賞講演: ヒスチジン含有機能性ペプチドの探索、および応用研究, タナッチャポーン カムランシー, 日本農芸化学会中四国支部第59回講演会(例会), 2021年06月12日, 招待, 英語, 日本農芸化学会中四国支, Online (東広島、広島県)
  23. 2021年度農芸化学奨励賞受賞者講演: ヒスチジン含有機能性ペプチドの探索、および応用研究, タナッチャポーン カムランシー, 日本農芸化学会2021年度大会, 2021年03月18日, 招待, 英語, 日本農芸化学会, Online (仙台市、宮城県)
  24. A new muscle atrophy model, GDE5 transgenic mice, for searching for food factors preventing sarcopenia, 小丸 拓海, 佐藤 可奈子, 矢中規之, Thanutchaporn Kumrungsee, 第53回 日本栄養·食糧学会 中国·四国支部大会(オンライン開催), 2020年10月25日, 通常, 日本語
  25. Muscle regeneration ability and satellite cell content in a new muscle atrophy model, GDE5 transgenic mice, 小丸 拓海, 佐藤 可奈子, 矢中規之, Thanutchaporn Kumrungsee, 日本農芸化学会2020年度 中四国支部大会(第57回講演会), 2020年09月18日, 通常, 日本語
  26. Vitamin B6 deficiency reduces satellite cell number in mouse skeletal muscle fibers, Thanutchaporn Kumrungsee, Kai Onishi, Takumi Komaru, Norihisa Kato, Noriyuki Yanaka, 第74回日本栄養・食糧学会大会, 2020年05月16日, 通常, 英語, Tohoku University, Sendai International Center, Sendai
  27. The potential roles of vitamin B6 in satellite cell functions, Thanutchaporn Kumrungsee, Kai Onishi, Takumi Komaru, Noriyuki Yanaka, 日本農芸化学会大会2020年度大会, 2020年03月, 通常, 日本語, 九州大学福岡県
  28. We are in the age when banana, chocolate, and steak may disappear, 1. Thanutchaporn Kumrungsee, INU Student Seminar on Global Citizenship and Peace, 2018年08月10日, 招待, 英語, Hiroshima University, Hiroshima University
  29. Vitamin B6 deficiency impairs imidazole homeostasis and energy metabolism in rat heart, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Noriyuki Yanaka, Norihisa Kato, Nutrition 2018, 2018年06月09日, 通常, 英語, American Society of Nutrition, Boston, MA, USA
  30. Agriculture and Food Innovation: Functional foods as value-added agricultural products for health promotion, Thanutchaporn Kumrungsee, Triple Helix International Seminar: Linking University-Industry-Government, 2018年03月07日, 招待, 英語, . University of Guanajuato, Guanajuato, Mexico
  31. Why is vitamin B6 important for your heart and skeletal muscle?, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Noriyuki Yanaka, and Norihisa Kato, 2018年03月05日, 招待, 英語, Tianjin University of Science and Technology, Tianjin, China, Tianjin University of Science and Technology, Tianjin, China
  32. Vitamin B6: an underestimated compound regulating homeostasis of heart-protective peptides., Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Noriyuki Yanaka, Norihisa Kato., The First International Conference of “Innovation of Functional Foods in Asia (IFFA), 2018年01月22日, 通常, 英語, Phayao, Thailand
  33. A possible novel mechanism underlying heart-protective effects of vitamin B6, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Noriyuki Yanaka, and Norihisa Kato, 46th Annual Meeting of Food and Agriculture Panel United States-Japan Cooperative Program in Natural Resources (UJNR), 2017年11月11日, 招待, 英語, Hiroshima, Japan
  34. Decreased levels of putative heart protective metabolites in heart tissues of rats fed a vitamin B6 deficient diet: a metabolomics approach, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Noriyuki Yanaka, and Norihisa Kato, 22nd International Conference of Functional Food Center, 2017年09月22日, 通常, 英語, Boston, MA, USA
  35. Challenging of finding a new type of calmodulin inhibitors, Thanutchaporn Kumrungsee, Noriyuki Yanaka, 22nd International Conference of Functional Food Center, 2017年09月22日, 通常, 英語, Boston, MA, USA
  36. Histidine-related compounds as possible key mediators underlying a heart-protective effect of vitamin B6, Thanutchaporn Kumrungsee, Dwi Eva Nirmagustina, Norihisa Kato, International Congress on Carnosine and Anserine, 2017年09月12日, 通常, 英語, Louisville, KY, USA
  37. Vitamin B6: A heart protective molecule through a novel mechanism, Thanutchaporn Kumrungsee, 2017 年度(第21回)生物機能研究会, 2017年06月17日, 招待, 英語, Hiroshima University, Higashi-shiroshima
  38. フラクトオリゴ糖摂取ラットの大腸内容物、及 び組織のエタノールの増加, Thanutchaporn Kumrungsee、山口 将大 、 Yongshou Yang、加藤 範久, The 71st Annual Meeting of the Japan Society of Nutrition and Food Science, 2017年05月19日, 通常, 日本語, The Japan Society of Nutrition and Food Science, Ginowann city, Okinawa
  39. Calmodulin-dependent protein kinase II inhibitory compounds derived from foodstuffs and their possible role in vascular protection, Thanutchaporn Kumrungsee, Tomomi Saiki, Masato Omae, Kazuhiro Hamasawa, Toshiro Matsui, Norihisa Kato, BIT 5th Annual World Congress of Food and Nutrition, 2016年11月18日, 通常, 英語, BIT Congress, Kaohsiung, Taiwan
  40. Bioactive compounds in yeast extract and their role in the regulation of blood vessel contraction, Thanutchaporn Kumrungsee, Tomomi Saiki, Masato Omae, Kazuhiro Hamasawa, Toshiro Matsui, Norihisa Kato, The Food Factor I Barcelona Conference, 2016年11月02日, 通常, 英語, Formatex Research Center, Barcelona, Spain
  41. Novel active peptides derived from wheat germ hydrolysate as putative nutraceuticals preventing calmodulin-dependent protein kinase II associated diseases, Thanutchaporn Kumrungsee, Toshiro Matsui, Norihisa Kato, 17th International Nutrition & Diagnostics Conference, 2016年10月03日, 通常, 英語, Institute of Nutrition and Diagnostics Pardubice, Prague, Czech Republic
  42. Novel food-derive compounds as potent nutraceuticals for preventing vascular-related diseases, Thanutchaporn KUMRUNGSEE, 2016年07月21日, 招待, 英語, aculty of Agro-Industry, Department of Food Science and Technology, Kasetsart University, Faculty of Agro-Industry, Department of Food Science and Technology, Kasetsart University
  43. A novel bioactive compound derived from yeast extract as a potent nutraceutical for preventing vascular-related diseases, Thanutchaporn Kumrungsee, Tomomi Saiki, Masato Omae, Kazuhiro Hamasawa, Toshiro Matsui, Norihisa Kato, 2nd International Conference on Nutraceuticals and Nutrition Supplements, 2016年07月18日, 通常, 英語, Conference Series LLC, Bangkok, Thailand
  44. Food factors for health promotion and disease prevention, Thanutchaporn KUMRUNGSEE, 生物圏科学研究科セミナー, 2016年07月11日, 招待, 英語, Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University, Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University

受賞

  1. 2022年12月11日, Young Investigator Excellent Abstract Award, 22nd IUNS-International Congress of Nutrition, The International Union of Nutritional Sciences, Appetite-suppressing effects of dietary GABA and GABA degradation inhibition in lean and obese mice: a potential strategy for obesity treatment
  2. 2021年03月18日, 農芸化学奨励賞, 日本農芸化学会, ヒスチジン含有機能性ペプチドの探索、および応用研究
  3. 2019年11月04日, Young Investigator Award (to Kanako Sato, Master student), The 7th International Conference on Food Factors, γ-Aminobutyric acid induces biosynthesis of a novel imidazole peptide in skeletal muscle
  4. 2016年07月18日, Phenomenal and worthy oral presentation, 2nd International Conference on Nutraceuticals and Nutrition Supplements, A novel bioactive compound derived from yeast extract as a potent nutraceutical for preventing vascular-related diseases

外部資金

競争的資金等の採択状況

  1. 公益財団法人 小林財団第11回(令和4年度)研究助成, 食餌性GABAの食欲抑制メカニズムの解明とGABA分解酵素阻害剤による新規抗肥満治療法の開発, 2023年04月01日, 2026年03月31日
  2. ロッテ財団第10回奨励研究助成(A), ビタミンB6 とメカニカルマッサージによる 骨格筋再生 と筋幹細胞への影響, 2023年04月01日, 2026年03月31日
  3. 公益財団法人飯島藤十郎記念食品科学振興財団2021 年度学術研究助成金, 食餌性GABAおよびGABA分解酵素阻害による新規抗肥満治療法の開発, 2022年04月01日, 2023年03月31日
  4. 公益財団法人 三島海雲記念財団 2022 年度学術研究奨励金, ビタミンB6 の筋衛星細胞および筋再生に与える影響、およびサルコペニア予防への応用, 2022年06月01日, 2023年06月30日
  5. 科学研究費助成事業(若手研究), カルノシンの骨格筋再生における生理的役割の解明、および応用, 2021年, 2023年
  6. 第 1回農芸化学若手女性研究者チャレンジ助成 金, カルノシンの筋幹細胞および筋再生における生理的役割の解明、お よび応用, 2021年04月01日, 2023年03月31日
  7. 令和2年度 研究科長裁量経費, Exploration of new roles of carnosine in muscle regeneration, 2020年02月, 2021年03月
  8. 科学研究費助成事業(若手研究), カルノシンの 格筋再生における生理的役割の 明、および応用, 2021年04月01日, 2024年03月31日
  9. 発酵と酵素の機能食品研究会第3回研究助成, Dietary Aspergillus derived digestive enzymes for increasing GABA and beneficial metabolites, 2021年, 2022年
  10. 2021年度ダノン学術研究助成金, ホモカルノシンの脳機能における生理的役割の探索、およびプレ/プロバイオティクスへの応用, 2021年01月01日, 2021年12月31日
  11. 第1回農芸化学若手女性研究者チャレンジ研究助成金, カルノシンの筋幹細胞および筋再生における生理的役割の解明、および応用, 2021年04月01日, 2023年03月31日
  12. 科学研究費助成事業(若手研究), ホモカルノシンを骨格筋において増加させる新規手法およびその生理機能の探索, 2018年, 2020年
  13. 平成30年度女性研究者国際共同研究助成金, 2018年11月01日, 2019年09月30日
  14. Grant-in-Aid for International Cooperative Research, Beneficial effects of Mung bean extract, 2018年04月01日, 2018年09月30日
  15. Collaborative research, Enhancing homocarnosine synthesis in skeletal muscle, 2018年01月01日, 2018年12月31日

社会活動

その他社会貢献活動(広大・部局主催含)

  1. オンライン大学訪問、Sakura Science Exchange Program (JST), オンライン大学訪問, Sakura Science Exchange Program (JST), 2023年/01月/21日, 2023年/01月/21日, Hiroshima University, 司会, インターネット, 社会人・一般
  2. 夢ナビ, 食欲をコントロールするためには? GABAと食欲の関係を探る, Frompage Co.,Ltd, 2021年/06月, 講師, インターネット, 高校生
  3. HIROSHIMA UNIVERSITY ONLINE OPEN CAMPUS2020, Food factors can help you preserve good health, Hiroshima University, HIROSHIMA UNIVERSITY ONLINE OPEN CAMPUS2020, 2020年/08月/04日, 講師, 施設一般公開, 高校生
  4. Vitamin B6 and COVID-19: Experts call for clinical studies to validate evidence / demonstrate potential, FoodNavigator-Asia | NutraIngredients-Asia, 2021年/01月/04日, インタビュイー, インターネット
  5. Flavonoid from citrus fruits may help prevent kidney disease progression – Japan study, FoodNavigator-Asia | NutraIngredients-Asia, インタビュイー, インターネット
  6. Genetically modified mice can show which functional foods can heal kidney disease, eurekalert, eurekalert, 2019年/11月/06日, インタビュイー, インターネット
  7. Genetically modified mice can show which functional foods can heal kidney disease, Hiroshima University, 2019年/11月/07日, インタビュイー, インターネット